Apple lanserar Iphone 4

Fanboys och girls hade knappast förväntat sig något annat, så dagens keynote gjorde ingen direkt överraskad. Steve Jobs presenterade ”Iphone 4” när han öppnade WWDC 2010 i San Francisco.

Det mest imponerande med den senaste versionen av Iphone är antagligen den nya, högupplösta skärmen. ”Retina display” (”näthinneskärm”) kallar Apple den. Skärmen bjuder på 326 pixlar per tum, jämfört med 163 i föregångaren 3GS. Upplösningen ligger på 940 x 640 pixlar, storleken är fortfarande 3,5 tum. Enligt Apple ska skärmen prestera att visa text med samma skärpa som en tryckt bok.

Minidatorns kamerasystem har också fått en rejäl uppfräschning. Kameran på baksidan har numer 5 megapixel och en LED-blixt, och kan spela in HD-video i 720p. Filmer kan redigeras på telefonen genom Imovie för Iphone (kostar 5 dollar att ladda ner). Iphone har äntligen fått även en framåtvänd kamera för videochatt. ”Facetime” kallar Apple detta system, som ska ta videotelefoni till nästa nivå. Tyvärr fungerar detta endast över wifi, åtminstone till att börja med.

Chipet som driver telefonen är samma som i Ipad, nämligen Apple A4. Batteriet har blivit större, vilket ska öka den möjliga samtalstiden med 40 procent. Iphone 4 är utrustad med HSDPA/HSUPA, vilket ger 7,2 mbps nedladdningshastighet och 5,8 mbps upp i ett kapabelt 3G-nät. Andra nyheter är Wifi 802.11n, och ett gyroskop som kan känna av rörelser i sex axlar – en funktion som framförallt spel kan dra nytta av.

Utvändigt har Iphone fått en rejält omarbetad design, men det är ju inte direkt en nyhet. Telefonen ser exakt ut som den, numera ökända, modell Gizmodo visade upp tidigare i vår.

Försäljningsstart blir det den 24 juni i USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Japan. Iphone 4 blir tillgänglig i Sverige under juli.