En helt ny Mini

Ryktena om Mac minins död har varit många, men Apples minsting har överlevt dem alla. Nu är dock första gången, sedan premiären 2005, som datorn har fått en omarbetad design.

Det mest överraskande när man ser den nya Minin är ett den är mycket lägre än tidigare modeller. Apple har lyckats kapa 1,5 centimeter av datorns höjd. Detta trots att man dessutom valt att skippa den tidigare externa strömadaptern – nu behövs alltså bara en enda låda.

Apple använder nu grafikprocessorn NVIDIA GeForce 320M, som enligt företaget ska vara dubbelt så snabb som föregångarens NVIDIA GeForce 9400M. Grafikminnet är fortfarande 256 MB.

Processorn klockar in på 2,4 GHz. Om man beställer via Apples onlinebutik kan man bumpa upp den till 2,66 GHz för saftiga 1 620 kronor. Datorn levereras med 2 GB internminne. Vill du ha 4 GB får du lägga på en tusenlapp. På den nya modellen är det en barnlek att uppgradera minnet själv, genom en lucka på undersidan av burken. Om du är sugen på att utrusta din Mini med 8 GB är det smartast att skippa Apples smått hutlösa 5 400 kr, och istället göra det själv för cirka 4 000 kr. Hårddisken är på 320 GB, eller 500 GB för 1 000 kr extra.

På baksidan av datorn är inte så mycket nytt, förutom att Apple har bytt mini-DVI-porten mot en HDMI dito – med stöd för flerkanaligt ljud. Välkommet för alla som vill använda Minin som center för sin vardagsrumsunderhållning. Fortfarande finns en minidisplay-port vid sidan av, och datorn levereras med en adapter för DVI. Nytt är även en SD-kortplats. För att få plats med denna har en USB-port fått stryka på foten, men det finns fortfarande fyra kvar så de flesta borde klara sig.

Grundpriset på svenska Apple Store är 7 995 kronor.