Touch med Facetime, Nano med Touch

Idag presenterade Apple nya versioner av Ipod Touch, Nano och Shuffle. Största nyheterna är att Touchen får två kameror och Nanon en touchscreen.

Ingen blev direkt överraskad när Steve Jobs meddelade att Ipod Touch numera är kamerautrustad. Ryktena har gått länge, ända sedan uppdateringen förra året, då Apple verkade ha skrotat kameran i sista stund. När Steve Jobs så pratade om tiotals miljoner Facetime-enheter innan årets slut var det många som tog det som ett tecken på att Ipod Touch äntligen skulle få sin kamera. Nu blev det inte bara en, utan två kameror. En framåtvänd för just Facetime och en bakåtvänd för såväl HD-videoinspelningar som Facetime. Kamerorna kan ta stillbilder också, dock med med föga imponerande upplösning. Andra nyheter Touchen ärvt från Iphone 4 är den högupplösta skärmen ”Retina Display” och ett gyroskop.

Den formmässigt mest uppseendeväckande nyheten är Ipod Nano. Apple har ”klippt av” Nanon och behållit skärmen, som numer är en touchscreen. Funktionsmässigt är det inte mycket nytt under solen, vid sidan av det nya gränssnittet. Ipod Nano har istället blivit av med sin kamera, och möjligheten att visa video. Men, den är snygg.

Ipod Shuffle har blivit ännu mindre, och fått tillbaka sina knappar. Jobs erkände faktiskt att många har saknat dem. Så nu kan man styra Shuffle både med röst och knappar. En nyhet är att minstingen bland Ipods numer kan hantera den någorlunda genialiska funktionen för automatisk musikblandning, Genius.

Apples trotjänare Ipod Classic finns fortfarande att köpa, den fick dock ingen uppdatering denna gång.