En Apple TV du kan stoppa i fickan

Som väntat presenterades en ny upplaga av Apple TV under dagens Apple-jippo. Det första man lägger märke till är hur liten den nya burken är – den tar upp ungefär en fjärdedel av den gamla modellens yta.

Hemligheten bakom nya, minimala Apple TV är att den saknar hårddisk. Enligt Steve Jobs för att ”konsumenter” inte ska behöva rynka pannan över hur mycket lagringsutrymme man har kvar att ladda ner saker på.

Numer finns allt material på Apples servrar, och man hyr det istället för att köpa. En film kostar från 3 dollar och uppåt, och ett avsnitt från en TV-serie 1 dollar. Det du hyr får du tillgång till under 30 dagar. När du väl har tryckt på play har du 24 timmar på dig att kolla färdigt på en film, och 48 timmar för ett avsnitt av en TV-serie. Du kan spela materialet så många gånger du vill under den perioden. Allt det här gäller som vanligt bara amerikaner (och vissa européer) men om du har ett amerikanskt Itunes-konto borde du kunna ta del av utbudet här hemma (Har du testat? Dela gärna med dig i kommentarerna!). Ett problem till; du kan inte kan köpa nya Apple TV i Sverige. Närmaste land att inhandla den i är Tyskland, där prislappen är 119 euro.

Förutom hyrfunktionen kan du strömma innehåll från alla dina datorer som har Itunes. Leta rätt på en film, ett fotoalbum eller en skiva och skicka den trådlöst till TV:n i vardagsrummet. Har du kollat på en film på din Ipad eller Iphone på vägen hem från jobbet kan du med ett par klick flytta över tittningen till TV:n när du kommer hem. Innehåll kan också strömmas från Youtube, Flickr, Mobile Me och Netflix (för de amerikaner som har ett konto där).

Leverans någon gång under september.