Alla nyheter i Iphone OS 4

I veckan presenterade Apple det nya operativsystemet till Iphone, Ipod Touch och Ipad. Den största nyheten är såklart ”multitasking”, vilket betyder att du kan ha flera program igång samtidigt.

I och med version 4 kan du, äntligen, spela musik från andra program än Apples egna Ipod medan du använder telefonen till något annat. Tidigare har det varit omöjligt att ha igång till exempel Spotify för att spela musik i bakgrunden. Förutom musikspelning kan även program som använder GPS eller VoIP vara igång i bakgrunden. Andra program kan frysas, för att du ska kunna fortsätta där du slutade när du går in i dem igen. Att ett program fryses innebär att du snabbt kan växla mellan flera program utan att behöva starta dem om och om igen, ungefär som commando-tab på en vanlig Mac.

Iphone OS 4

Skärmbilder från Flickr (Scolirk).

En annan nyhet, som kan liknas vid en hoppande programsymbol i docken på Mac OS, är local notifications. Om något viktigt händer i ett program som körs i bakgrunden kommer det upp en dialog som frågar om du vill hoppa över till detta program.

Mail

Mail har fått sig en uppfräschning. Numera finns en universal inbox, där du ser alla mail från alla konton du har på telefonen. Du kan fortfarande se varje konto individuellt om du vill. Du kan även ha flera Exchange-konton och trådade konversationer.

Mappar, Iphone OS 4

Mappar

Mappar för program kommer också i version 4, något som andra operativsystem som till exempel S60 har haft ganska länge. Apple gör det naturligtvis lite smidigare än de andra. För att skapa en mapp drar du bara en programikon ovan på en annan, automatiskt skapas en mapp som till och med ges ett namnförslag, till exempel Games om du drar ett spel ovanpå ett annat. Med hjälp av mappar kan du ha över 2 000 program på din Iphone.

Ibooks

Ibooks är inte Apples gamla vita, plastiga laptop utan programmet för att läsa e-böcker på en Ipad. Nu kommer det även till Iphone och Ipod Touch. Du kan synkronisera bokmärken och programmet håller även reda på vilken sida du läser mellan olika enheter.

Annonser

Nu kan utvecklare av gratisprogram få annonsinkomster direkt via Apple genom det nya I ad-nätverket. Annonserna är, enligt Apple själva, de snyggaste annonserna någonstans. Utvecklaren får 60 procent av inkomsterna, resten hamnar i Steve Jobs djupa fickor.

Det kommer mer

Kamera-programmet får 5x digital zoom, och telefonen får stöd för att använda bluetooth-tangentbord. Praktiskt när du behöver mata in längre textstycken eller redigera telefonboken. Iphone OS 4 kommer att släppas till sommaren för Iphone och Ipod Touch, och till hösten för Ipad. Det kommer att fungera fullt ut på Iphone 3GS och senaste generationens Ipod Touch. Äldre enheter får vissa funktioner.

Vi har inte tagit upp alla nyheter i OS 4 här, men du kan läsa mer hos AppleGizmodo och Macrumors.