Itunes blir socialt

Itunes 10 är knappast någon revolutionär uppdatering. Största nyheten är det sociala musiknätverket ”Ping” – och att programmet har fått en ny ikon.

Många hade nog hoppats på att Apple skulle introducera en nätbaserad Itunes-tjänst, men så blev inte fallet. Motståndet ligger dock knappast hos Apple – som har investerat miljarder i en ny, gigantisk serveranläggning – utan hos musikindustrin som fortfarande vill bestämma hur du ska lyssna på din egen musik.

Istället får vi nöja oss med ”Ping”, Apples nya sociala nätverk, där man kan följa sina vänner och favoritartister för att se vad de lyssnar på eller har för sig för stunden. Artister kan till exempel lägga ut bilder och filmklipp från sina turnér, vänner kan skriva statusmeddeladen och du kan se vad de lyssnar på just nu. ”Ping” finns inte bara på datorn, utan även i alla Iphone och Ipod Touch.

Det blir även lättare att strömma innehåll från Itunes, såväl musik som bilder och video, till andra prylar i ditt hem. Högtalare och receivers från Bowers & Wilkins och Denon kommer att kunna ta emot signaler via Airplay, som är namnet på den (delvis) nya funktionen.

Itunes 10 går (snart) att hämta gratis hos Apple.