Mac App Store

Fyndpriser i nya Mac App Store

#app store

En välsignelse för utvecklare?

 

Apple öppnar Mac App Store

Dagens största överraskning från Apple var Mac App Store. Där kommer du att kunna köpa program till Mac, precis som du kan köpa Iphone- och Ipad-appar idag. En nackdel kan bli ”fördummade” program.

App Store, som öppnar inom 90 dagar, kommer att göra det lättare att leta och ladda ner program till din Mac, om man får tro Apple. Precis som för IOS-enheter, kommer man att kunna leta i kategorier eller söka efter något specifikt. Det kommer att finnas både gratis och betalda program.

När du valt program (och betalat) påbörjas installationen direkt. Du kan installera ditt inköp på alla Macar du använder och även ladda ner program igen när du byter dator. App Store håller automatiskt reda på när det kommer en uppdatering.

För utvecklare verkar samma regler gälla som i dagens App Store för Iphone, Ipod Touch och Ipad. Det betyder att intäkterna delas mellan utvecklaren och Apple 70/30. Det kommer också att finnas regler för hur en applikation kan fungera, för att den ska bli godkänd i App Store.

30 procent inte rimligt

Paul Kafasis, vd för Rogue Amoeba som utvecklar ljudapplikationer till Mac, är tveksam till Mac App Store.

”30 procent är inte särskilt rimligt, men det är inte heller oväntat. För att få tillgång till nästan 50 miljoner Mac-användare genom endast ett par klick är det åtminstone i rätt division. Med direkta nedladdningar [från egen sajt] betalar de flesta utvecklare mellan 3-10 procent i kreditkortsavgifter. 30 procent är rätt mycket mer, och för vad exakt?”, skriver han i ett mail till Information Weekly.

Tidningen har även haft kontakt med Andrew Welch från Ambrosia Software som utvecklar bland annat Snapz Pro X.

”[Vi] är verkligen intresserade av idén med en centraliserad butik för Mac-program. Men de begränsningar som Apple tvingar fram kan göra det omöjligt för flera av våra applikationer att finnas med.”

Mac App Store kommer naturligtvis inte att vara den enda möjligheten för utvecklare att distribuera sina program. Till skillnad mot Iphone och Ipad, kan Mac-användare fortfarande ladda ner program från vilken sajt de så önskar. Men Apples butik kommer med största sannolikhet att bli den dominerande aktören och för många utvecklare kommer det att innebära vinna eller försvinna om man är med eller står utanför App Store.

Fördummade program

Visst erbjuder App Store många fördelar, för både användare och utvecklare, såsom att det blir enklare att hitta och ladda ner program respektive att nå ut till en större kundkrets. Nackdelarna kan bli ”fördummade” program, som bantas på funktioner för att de bryter mot Apples regler, eller genom att småföretag inte kan lägga lika mycket tid på utveckling då de måste konkurrera med andra applikationer som dumpar priserna för att nå stora försäljningsvolymer.

Tittar man i backspegeln är det lätt att vara åtminstone lite tveksam.

 

Har du inte provat på Iphone-appen LaDiDa? Efter att ha sett det här klippet från CNN blir du garanterat sugen. Programmet som får din sångröst att låta riktigt proffsig kostar 22 kronor i App Store.

Läs mer: La-di-da på Appshopper.com

 

Stephen Fry gör inte någon hemlighet av att han är en av Apples fanboys. Sålunda är det ingen överraskning att hans självbiografi även kommer ut som en app för Iphone.

My Fry, som app:en heter, introducerar oss till ett nytt sätt att läsa. Genom att navigera något som ser ut som en sol, eller kanske en blomma, får du fram olika etiketter som du kan klicka på. My Fry ger dig möjlighet att läsa om ett ämne som intresserar dig istället för det klassiska läsa-från-början-till-slut, som med en vanlig bok. [Via Fast Company]

Apple lättar på reglerna i App Store

 

Tillåter program utvecklade med tredjepartverktyg

 

Apple tillåter från och med idag program i sin App Store vilka har utvecklats med verktyg som gör det lättare att skapa program till Iphone, Ipod Touch och Ipad.

Ett exempel på sådana utvecklingsprogram är Adobes ”Flash-to-Iphone”, som är inbyggt i Flash Professional CS5. Så länge som det resulterande programmet inte laddar ner någon ytterligare kod kommer det att tillåtas i App Store.

”Det här bör ge utvecklare den flexibilitet de vill ha, samtidigt som vi behåller den säkerhet vi behöver”, skriver Apple i en kommentar till de nya reglerna. [Via Macrumors]

 

Apples nya TV-box, baserad på IOS likt Iphone och Ipad, kommer att kosta 99 dollar. Boxen får en egen sektion i App Store, säger ryktena.

Enligt rykten ska man kunna prenumerera på reklamfinansierat innehåll från olika TV-stationer och dela bilder och filmer från andra enheter via Mobile Me. En Ipad, Iphone eller Ipod Touch ska fungera som en jättelik, avancerad fjärrkontroll.

Rapporter säger också att Apple har kommit överens med News Corp, som bland annat driver TV-nätverket Fox, om att låta Apple TV-användare hyra episoder av deras TV-program för 99 cent. 48 timmar har man på sig att titta på avsnittet. Även CBS och Walt Disney, som äger ABC, ska vara med i diskussionerna.

Som vanligt gäller detta naturligtvis bara USA, men den som har ett amerikanskt Itunes-konto kommer troligen att kunna använda tjänsterna i Sverige. När de eventuellt lanseras.

  • 1
  • 2
 
Film.nu