Mac App Store

Fyndpriser i nya Mac App Store

#aapl

Apple och Spotify har inte alltid varit såta vänner. Illustration: Media.nu

Vill Apple köpa Spotify?

Apple har försökt att göra livet surt för Spotify i USA. Det hindrar dock inte företagen från att diskutera ett samarbete. Apple kan till och med vara på väg att köpa musiktjänsten, ryktas det.

Kommentera här!

Extern länk
Tech Crunch
 

Jobs: Ingen framtid för små tablets

 

Drömmen om en 7-tums Ipad död

Illustration: Media.nu (foto Steve Jobs: Acaben/flickr)

Apple gjorde en rekordvinst förra kvartalet. Detta taggade företagets vd Steve Jobs, som passade på att klämma åt sina konkurrenter extra hårt.

Apple gjorde, som vanligt, en rekordvinst senaste kvartalet. För första gången i företagets historia passerade intäkterna 20 miljarder dollar under ett kvartal. Jämfört med samma kvartal förra året representerar det en uppgång med över 70 procent. Kvartalsvinsten blev 4,31 miljarder dollar, eller 4,64 dollar per aktie.

Steve Jobs brukar normalt inte vara med när Apple presenterar sina kvartalsrapporter. På måndagskvällen [amerikansk tid] gjorde han dock ett undantag. Jobs passade på att berätta hur mycket bättre man är än alla konkurrenter.

Han kungjorde att man sålt 14,1 miljoner Iphones under årets tredje kvartal, en uppgång med 91 procent jämfört med för ett år sedan.

”Det slog RIM:s 12,1 miljoner sålda Blackberries. Vi har nu passerat RIM och jag kan inte se dem komma ikapp oss under överskådlig framtid. Det kommer att bli en utmaning för dem att skapa en mobil mjukvaruplattform och övertyga utvecklare att stödja den.”

Oärlig konkurrens

”Vi väntar på att se om Iphone eller Android vann det senaste kvartalet. Google älskar att karakterisera Android som öppen och Iphone som sluten. Vi tycker att det är oärligt och grumlar skillnaderna”, fortsatte Jobs.

Apples vd beskrev Android som ett fragmenterat system där de stora tillverkarna, HTC och Motorola, utvecklar sina egna gränssnitt.

”Det finns 100 olika versioner av mjukvaran på 244 olika mobiler.”

Han ställde detta så klart mot Iphone, där alla lurar fungerar på samma sätt.

”Många Android-appar fungerar bara på utvalda mobiler, eller utvalda versioner av Android. Jämför med Iphone där det finns två olika versioner, den nuvarande och dess föregångare.”

”Behöver sandpapper”

Jobs tog också upp det stundande tablet-kriget. De flesta konkurrenterna använder 7-tumsskärmar, medan med Ipaden är nästan 10 tum. Steve Jobs påpekade att en 7-tummare endast motsvarar 45 procent av Ipadens skärm.

”Den storleken är inte tillräcklig för att skapa bra tablet-appar”, menade han och släckte samtidigt hoppet för alla som gått och väntat på en mindre Ipad.

Jobs ansåg att små tablet-datorer borde levereras med sandpapper, så att användarna kan fila ner sina fingrar till en fjärdedel av storleken. Annars kommer de inte att kunna ta på de små objekten på skärmen, menade han. Elementen kan inte kan bli hur små som helst innan det blir svårt att utföra olika rörelser på touchskärmarna, resonerade Apple-grundaren. Han tror också att konkurrenterna kommer att få svårt att matcha Apple när det gäller pris vs. prestanda.

”7-tums tablets kommer att vara ‘dead on arrival’. Tillverkarna kommer att inse att de är för små och överge dem nästa år”, var Steve Jobs dom. [Via Apple Insider]

Rekordvinst för Apple

 

Bästa kvartalet någonsin • 115 miljarder kronor i intäkter

 

Apple fortsätter att slå vinstrekord från kvartal till kvartal. Årets andra kvartal, det tredje för bokslutsåret 2010, gjorde företaget en vinst på 24 miljarder kronor.

Motsvarande kvartal förra året var vinsten 13,5 miljarder, årets på 24 miljarder representerar en uppgång med 77 procent.

Apple skeppade 3,47 miljoner Macintosh-datorer under kvartalet, en uppgång med 33 procent. Man sålde 8,4 miljoner Iphones, upp 61 procent. Nykomlingen Ipad har sålts i 3,27 miljoner exemplar i 10 länder.

– Det var ett fenomenalt kvartal som överskred alla våra förväntningar, däribland den mest framgångsrika produktlanseringen i Apples historia med Iphone 4, sade Apples vd Steve Jobs.

– Ipaden har fått en lysande start, fler människor köper Macar än någonsin tidigare, och vi har fler fantastiska, nya produkter som kommer att lanseras under året, fortsatte han.

Apple förväntar sig att nästa kvartal kommer att bringa intäkter om cirka 132 miljarder kronor. [Via Macrumors]

Investerade du i fel äpple?

 

Så mycket hade du tjänat om du köpt Apple-aktier istället för en Powerbook

 

En gammal Powerbook från 1997 har inte så mycket värde i dag. Då, för tretton år sedan, kostade den 5 700 US-dollar. Hade du istället investerat samma summa i Apple-aktier hade du idag haft över 330 000 dollar på banken.

Kyle Conroy har sammanställt en imponerande lista över Apple-produkter, där man själv kan jämföra hur mycket man skulle ha tjänat om man valt aktiealternativet framför en Mac, Ipod eller Iphone. Kanske inte den roligaste läsningen för dig som köpte ”fel”…

Apple-kursen över 250 dollar

 

Högsta värderingen någonsin för företagets aktie

 

AAPL handlades för som mest 250 dollar och 99 cent under fredagen. Det är den högsta noterade kursen någonsin för företagets aktie.

Aktien föll dock något, och stängde på 247,40 dollar, på grund av allmän börsoro efter bedrägerianklagelser mot Goldman Sachs.

Den senaste tiden har Apple-aktien passerat en rad viktiga milstolpar. Man passerade 200 miljarder dollar i börsvärde tidigt i mars och gick senare om Wal-Mart och är nu tredje största amerikanska företag, sett till börsvärdet. Apple hoppade igår från plats 71 till 56 i Fortunes årliga Fortune 500-rankning. [Via Macrumors]

 
Film.nu