Mac App Store

Fyndpriser i nya Mac App Store

Texter av Urban Loke

En välsignelse för utvecklare?

 

Apple öppnar Mac App Store

Dagens största överraskning från Apple var Mac App Store. Där kommer du att kunna köpa program till Mac, precis som du kan köpa Iphone- och Ipad-appar idag. En nackdel kan bli ”fördummade” program.

App Store, som öppnar inom 90 dagar, kommer att göra det lättare att leta och ladda ner program till din Mac, om man får tro Apple. Precis som för IOS-enheter, kommer man att kunna leta i kategorier eller söka efter något specifikt. Det kommer att finnas både gratis och betalda program.

När du valt program (och betalat) påbörjas installationen direkt. Du kan installera ditt inköp på alla Macar du använder och även ladda ner program igen när du byter dator. App Store håller automatiskt reda på när det kommer en uppdatering.

För utvecklare verkar samma regler gälla som i dagens App Store för Iphone, Ipod Touch och Ipad. Det betyder att intäkterna delas mellan utvecklaren och Apple 70/30. Det kommer också att finnas regler för hur en applikation kan fungera, för att den ska bli godkänd i App Store.

30 procent inte rimligt

Paul Kafasis, vd för Rogue Amoeba som utvecklar ljudapplikationer till Mac, är tveksam till Mac App Store.

”30 procent är inte särskilt rimligt, men det är inte heller oväntat. För att få tillgång till nästan 50 miljoner Mac-användare genom endast ett par klick är det åtminstone i rätt division. Med direkta nedladdningar [från egen sajt] betalar de flesta utvecklare mellan 3-10 procent i kreditkortsavgifter. 30 procent är rätt mycket mer, och för vad exakt?”, skriver han i ett mail till Information Weekly.

Tidningen har även haft kontakt med Andrew Welch från Ambrosia Software som utvecklar bland annat Snapz Pro X.

”[Vi] är verkligen intresserade av idén med en centraliserad butik för Mac-program. Men de begränsningar som Apple tvingar fram kan göra det omöjligt för flera av våra applikationer att finnas med.”

Mac App Store kommer naturligtvis inte att vara den enda möjligheten för utvecklare att distribuera sina program. Till skillnad mot Iphone och Ipad, kan Mac-användare fortfarande ladda ner program från vilken sajt de så önskar. Men Apples butik kommer med största sannolikhet att bli den dominerande aktören och för många utvecklare kommer det att innebära vinna eller försvinna om man är med eller står utanför App Store.

Fördummade program

Visst erbjuder App Store många fördelar, för både användare och utvecklare, såsom att det blir enklare att hitta och ladda ner program respektive att nå ut till en större kundkrets. Nackdelarna kan bli ”fördummade” program, som bantas på funktioner för att de bryter mot Apples regler, eller genom att småföretag inte kan lägga lika mycket tid på utveckling då de måste konkurrera med andra applikationer som dumpar priserna för att nå stora försäljningsvolymer.

Tittar man i backspegeln är det lätt att vara åtminstone lite tveksam.

Det har skämtats om den, men nu är den här på riktigt. Stickern ”End call”, som du kan klistra över den ökända antennen på Iphone 4.

Bilden ovan är bara en photoshop som har vandrat runt på nätet. Men nu finns dekalen på riktigt, åtminstone verkar det så. En säljare på Etsy erbjuder ett set om fyra dekaler för 4 dollar (plus 3 för portot). Dekalen tillverkas i vinyl, som inte ska ge några bestående fläckar på din telefon när du tröttnat på skämtet.

Frågan är bara om dekalen inte isolerar antennen tillräckligt så att Iphonen, just det, inte avslutar samtalet längre… [Via Mobile Crunch]

Apple mobbar en Nokia (vi också)

 

Fortsätter sitt korståg efter ”antennagate” • Minskar från 7 till 2 ”pinnar”

 

På sin presskonferens förra veckan gjorde Apple ett stort nummer av att visa hur smartphones från deras konkurrenter också tappar ”pinnar” när man håller dem på ett visst vis. Nu ger man sig på en Nokia N97 mini.

En stund efter att man blockerat Nokians antenn (som sitter längst ned på baksidan av luren) börjar mobilen tappa i mottagning. På mindre än en minut har den minskat från 7 till 2 pinnar.

Vi har själva roat oss med att testa ett par gamla lurar vi har liggande, av en händelse båda från Nokia. Vår Nokia N82 går från 7 till 3 pinnar på mindre än en minut i ett område med generellt mycket bra mottagning. Ljudkvalitén på ett samtal påverkas inte, däremot sjunker datahastigheten via GPRS. En riktigt gammal modell, 3510i, fick vi att gå från 7 till 1 pinne ganska raskt. Inget vetenskapligt test, bara det numer klassiska hålla-handen-för-antennen…

Apple lanserar Iphone 4

 

Högupplöst skärm • HD videokamera • Facetime

Fanboys och girls hade knappast förväntat sig något annat, så dagens keynote gjorde ingen direkt överraskad. Steve Jobs presenterade ”Iphone 4” när han öppnade WWDC 2010 i San Francisco.

Det mest imponerande med den senaste versionen av Iphone är antagligen den nya, högupplösta skärmen. ”Retina display” (”näthinneskärm”) kallar Apple den. Skärmen bjuder på 326 pixlar per tum, jämfört med 163 i föregångaren 3GS. Upplösningen ligger på 940 x 640 pixlar, storleken är fortfarande 3,5 tum. Enligt Apple ska skärmen prestera att visa text med samma skärpa som en tryckt bok.

Minidatorns kamerasystem har också fått en rejäl uppfräschning. Kameran på baksidan har numer 5 megapixel och en LED-blixt, och kan spela in HD-video i 720p. Filmer kan redigeras på telefonen genom Imovie för Iphone (kostar 5 dollar att ladda ner). Iphone har äntligen fått även en framåtvänd kamera för videochatt. ”Facetime” kallar Apple detta system, som ska ta videotelefoni till nästa nivå. Tyvärr fungerar detta endast över wifi, åtminstone till att börja med.

Chipet som driver telefonen är samma som i Ipad, nämligen Apple A4. Batteriet har blivit större, vilket ska öka den möjliga samtalstiden med 40 procent. Iphone 4 är utrustad med HSDPA/HSUPA, vilket ger 7,2 mbps nedladdningshastighet och 5,8 mbps upp i ett kapabelt 3G-nät. Andra nyheter är Wifi 802.11n, och ett gyroskop som kan känna av rörelser i sex axlar – en funktion som framförallt spel kan dra nytta av.

Utvändigt har Iphone fått en rejält omarbetad design, men det är ju inte direkt en nyhet. Telefonen ser exakt ut som den, numera ökända, modell Gizmodo visade upp tidigare i vår.

Försäljningsstart blir det den 24 juni i USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Japan. Iphone 4 blir tillgänglig i Sverige under juli.

8 megapixel kamera till Iphone 2011?

 

Sony kan ersätta Omnivision

Iphone 3GS från sommaren 2009 har en 3,2 megapixel-kamera från Omnivision. Foto: Apple Inc.

Iphone är inte direkt den hetaste mobilen om du letar efter en bra kamera, hårdvarumässigt åtminstone. Nu ryktas det dock om en ändring på den fronten.

Den Iphone som väntas introduceras i sommar ska enligt flera rykten få en 5 megapixel-kamera från Apples nuvarande leverantör Omnivision. Redan nu kommer dock uppgifter om generationen därefter, den Iphone som ska komma 2011. Apple sägs ha lagt en order på 8 megapixel-kameror från Sony. The Street hänvisar till uppgifter från en analytiker hos Rodman & Renshaw.

Att byta ut nykelkomponeneter som kameran tyder på att Apple är på väg att ge Iphone en ny design, tror The Street. Iphone har i stort sett likadan ut sedan den första modellen släpptes 2007. [Via Macrumors]

  • 1
  • 2
 
Film.nu